Dizajn ERIN

Blog

Vitajte na mojom blogu o drotárstve. Nájdete tu články o tomto zaujímavom remesle, o vzniku mojich obľúbených výtvorov a aj návody na vlastné tvorenie.


Vrana

Pred našim domom rastie divá slivka. Vtáci z okolia posedávajú na jej starých, lišajníkom obrastených konároch a občas vyletia smerom k domu mysliac si, že to, čo pred sebou vidia, je ďalší strom. Bohužiaľ, je to len odraz v okennom skle.

A je to poriadna šupa, keď v rýchlosti narazia do skla. Už u nás nabúral drozd a aj nejeden bláznivý vrabec. Minulý rok som mala na okne na balkóne nalepené čierne papierové nálepky dravcov, no tie mi časom odpadli a lepidlo po obojstrannej páske som dávala dole hodinu.

Tento rok mi napadlo, že vyrobím drôtenú vranu a dám ju ako plašič na balkónové zábradlie. Dúfam, že zapôsobí dostatočne odstrašujúco a už sa nezopakujú minuloročné vtáčie havárie. Držte palce!

Vrana z počierneného drôtu

Ako sa liahne vrana…

Vytvoriť vranu nebolo náročné, lebo technologický postup je podobný ako pri sove či drozdoch. Stačí preštudovať obrázky na nete, nakresliť náčrt v zamýšľanej veľkosti, vytvarovať konštrukciu podľa kresby a potom už len vypletať a vypletať a vypletať…

Sú len dve veci, nad ktorými treba rozmýšľať viac. Zobák a nohy. Pri drozdoch som na zobáky použila viečko zo zaváraninového pohára, ktoré malo peknú mosadznú farbu a pliešok sa dal strihať starými nožnicami na papier. Dobre sa tvaroval a dali sa do neho vyklepnúť tri dierky, aby ho bolo možné drôtikom prišiť o hlavu.

Pri vrane som si vymyslela tvarovanú strunku. Natočila som si ju na čeľuste klieští, ktoré sa mi najviac podobali na tvar zobáka. Trošku som mala problém zvliecť ju dole, ale podarilo sa.

Aký zobák má vrana? Strunkový:-)

Nohy sú základňa, ktorá musí vyvažovať a udržať celé telíčko. Musia byť dostatočne pevné a hlavne treba „vyšpekulovať“ ako ich pripevniť o brucho. Telo vrany je ťažké a nohy ju majú udržať na balkóne aj vo vetre. Som zvedavá, či pri prvom poryve vetra nezletí do skalky pod balkónom:-)

Prikladám pár obrázkov z postupu tvorby…

Konštrukcia tela vrany

Nasadenie zobáka, vypletanie hlavy a vpravo dole sú základy nôh.

Fotografovanie

Pri každom výrobku si robím fotodokumentáciu. Odfotiť drôtený 3D objekt je niekedy dosť náročné, lebo fotoaparát zaostruje ako sa mu zachce. Občas si nájde zaostrovací bod niekde vzadu pomedzi drôty a výsledkom je rozmazaný výrobok na ostrom pozadí.

Niektoré drobnosti fotím vo fotostane z kartónovej krabice. Tie väčšie na baliacom papieri prilepenom o nástenku, pod ktorou mám výklopný stolík. Je to tam dosť úzke a už som neraz prirábala pozadie vo Photoshope, lebo predmet potreboval po stranách priestor. Na dolnom obrázku som ho dopĺňala tiež. Keď je jednofarebné, je to práca na pár minút.

Kým som vranu zakonzervovala silikónovým olejom, ešte som ju skúsila odfotografovať na strome. Oproti konárom a oblohe bolo ostrenie poriadna fuška…

Na orgováne
Na divej čerešni

Keď prídem na to, ako vranu primontovať o zábradlie, pridám posledné foto… Majte sa fajne jarne!

Staršie články

  • Drôtovaní anjeli
    Môj prvý drôtovaný anjel má asi 20 rokov. Vytvorila som podľa vzoru, ktorý som našla v starej Dorke z roku 1998. Ostal mi už iba hárok so strihmi a návodmi, ktorý som… Read more: Drôtovaní anjeli
  • Pasca na myši
    Dnes Vám chcem predstaviť pascu na myši s názvom okrúhlačka, ktorú som si zhotovila asi pred piatimi rokmi podľa videa a obrázkov v katalógu z Budatína. Každý drotár vedel vyrábať… Read more: Pasca na myši
  • Rybka z drôtu
    Ponúkam vám jednoduchý návod na rybku z drôtu. Tento postup je vhodný na tvorenie s deťmi doma alebo v krúžku. Mäkký medený drôtik deti bez problémov dokážu tvarovať a stáčať… Read more: Rybka z drôtu
  • Začíname s drotárstvom
    Drôt Ak si chcete skúsiť prácu s drôtom, na začiatok odporúčam mäkký medený drôt. Kúpite ho v umeleckých potrebách aj v OBI. Medené drôty bývajú rôzne lakované, dostať ich v… Read more: Začíname s drotárstvom

Som autorkou všetkých textov, obrázkov a fotografií na týchto stránkach. Nepoužívajte ich bez môjho predchádzajúceho súhlasu. Ďakujem.

© Zuzana necpálová, 2022

Adresa:
Pod Banošom 48, 974 11 Banská Bystrica
mail: dizajn.erin@gmail.com

© 2024 Dizajn ERIN

Theme by Anders Norén